Live streaming anno 2023

3 januari 2023

Live streamen met Starlink, LiveU en de ID buzz

Wat kan er allemaal nu en in de nabije toekomst…

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, van fossiel naar elektrisch rijden, van glasvezel naar satelliet, waar vroeger een live videoverbinding voorbehouden was aan nationale tv zenders, is nu Zoomen voor iedereen bereikbaar. In dit blog nieuwe mogelijkheden aan elkaar geregen. Met als resultaat kwalitatief  live uitzenden overal en onbeperkt. Waar steden en straten nog worden omgewoeld om het zoveelste betere kabeltje in te graven t.b.v. sneller internet, blijkt een modernere oplossing ver boven ons hoofd te hangen. Door 4G of 5G paralel in te zetten bij uploaden is een continue betrouwbare beeldverbinding zo goed als zeker.

Buzz-je komt zo

Met een grote batterij op wielen is een elektrische bestelbus ook geschikt als stroomvoorziening voor opname apparatuur op locaties waar ook op Aarde. De mogelijkheid om volledig vrij te kunnen beschikken over spanning ook ver van de bewoonde wereld. Volkswagen heeft sindskort de ID Buzz, een elektrisch busje met de optie om stroom te leveren uit de 77kw accu.

Starlink is een satellietinternetdienst van SpaceX die als doel heeft om hoogwaardig internettoegang te bieden aan afgelegen en onderbedeelde gebieden over de hele wereld. Een van de unieke kenmerken van de dienst is dat het gebruikmaakt van een netwerk van laag-aardorbitaalsatellieten (LEO) om internetverbindingen te leveren, in plaats van te vertrouwen op traditioneel infrastructuur op de grond.

Beam me up Scotty!

Een gebruik van Starlink is het live streamen van evenementen, vooral in gebieden waar breedbandinternet onbetrouwbaar of niet beschikbaar is. De lage latentie en hoge snelheden die de dienst biedt, maken het goed geschikt voor live streaming, wat een stabiele en snelle internetverbinding vereist om video en audio in real-time te verzenden.

De voordelen van het gebruik van Starlink voor live streaming-evenementen:

  • Betrouwbaarheid: Omdat de dienst gebruikmaakt van een netwerk van satellieten, is het minder gevoelig voor storingen veroorzaakt door weer of andere externe factoren die de internetverbindingen op de grond kunnen verstoren. Dit maakt het een betrouwbaardere optie voor live streaming-evenementen, vooral in afgelegen of moeilijk te bereiken gebieden.
  • Snelheid: Starlink heeft downloadsnelheden tot 100 Mbps en uploadsnelheden tot 20 Mbps, wat meer dan voldoende is voor de meeste live streaming-toepassingen.
  • Latentie: Een van de belangrijkste uitdagingen bij live streaming is het behouden van een lage latentie, of de tijd die nodig is om een ​​signaal van de bron naar de kijker te verzenden. De lage latentie van Starlink (het bedrijf beweert latenties minder dan 20 milliseconden) maakt het een goede optie voor live streaming-evenementen waarbij real-time interactie belangrijk is.

Starlink is dus een veelbelovende optie voor live streaming-evenementen in gebieden waar breedbandinternet onbetrouwbaar of niet beschikbaar is.

Livestream met Starlink en LiveU

LiveU is een bedrijf dat technologie levert voor live videotransmissie en streaming. Een van hun producten is een draagbare bonding-unit genaamd een “LiveU Solo”, waarmee gebruikers vanuit bijna elke locatie hoogwaardig video kunnen verzenden via meerdere netwerkverbindingen (zoals mobiel, WiFi, Ethernet en satelliet).

Het is mogelijk om een LiveU Solo-unit te gebruiken in combinatie met Starlink om een live stream vanuit een afgelegen locatie te verzenden.

Dit is hoe het zou kunnen werken:

  1. Zet een LiveU Solo-unit op de locatie van het evenement op. Deze unit is verantwoordelijk voor het opnemen van de video en audio van het evenement en het verzenden ervan via het internet.
  2. Sluit de LiveU Solo aan op een Starlink-satellietschotel. De schotel is verantwoordelijk voor het verzenden van de video- en audiogegevens naar een satelliet die om de Aarde draait.
  3. Zet een ontvanger op een afgelegen locatie (zoals een televisiestudio of een controlekamer) op om de video en audio vanuit de satelliet te ontvangen en te verzenden naar een streamingplatform (zoals YouTube of Facebook Live).
  4. Gebruik de bonding-capaciteiten van de LiveU Solo om meerdere netwerkverbindingen (zoals meerdere 4G of 5G providers) te combineren om de live stream te verzenden. Dit biedt een back-up in geval dat een verbinding uitvalt, zodat de stream stabiel en betrouwbaar is.

Het gebruik van een LiveU Solo in combinatie met Starlink zou gebruikers in staat moeten stellen om vanuit bijna elke locatie hoogwaardig live video te verzenden, zelfs in gebieden waar breedbandinternet onbetrouwbaar of niet beschikbaar is. Meer informatie over Starlink vindt je hier.

En de kijker dan?

Die maakt het helemaal niets uit of hij of zij via een ouderwetse telefoonlijn, glasvezel of satelliet zit te kijken, als het maar probleemloos te zien en te horen is. Dat daar ook de downloadsnelheid een belangrijke rol in speelt is de kijker zich vaak niet van bewust. Bij een optimale verbinding kan  er naar een full-hd beeld worden gekeken. Dit vraagt wel om een snelle internetverbinding om een niet haperend of stilstaand beeld te reproduceren. Irritant als dit dan toch gebeurt, de kijker haakt af.

Vimeo helpt bij ongestoord kijken

Uitzenden via een Vimeo kanaal biedt meerdere streams tegelijk aan. Streams in full-hd en ook enkele lagere kwaliteiten. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer data er nodig is om het beeld vloeiend te laten spelen. Door een lagere kwaliteit te kiezen is bij een slechte internetverbinding bij de kijker thuis de live stream toch vloeiend te volgen. Kies auto in de balk en je kijkt naar Adaptive streaming, Vimeo kiest dan automatisch de beste resolutie/kwaliteit om probleemloos te kijken.

De best mogelijke kijkervaring

Linksmedia past meerdere van deze technieken al toe. Steeds de haalbare grens op zoeken om de kijker te laten genieten van een webinar, een hybride event of een livestream.